Kūrenimas malkomis
Krosnelės ir židinių ugniakurai gali būti kūrenami malkomis arba įvairiu kuru (malkomis, medžio anglimis ir rusvąja anglimi). Lapuočių, tokių kaip ąžuolas, beržas, uosis, obelis, malkos yra ideali pakura krosnelėms ir ugniakurams – šių medžių malkos dega lėtai ir jų liepsna yra rami ir tolygi. Spygliuočių (eglės, pušies) malkos turi daug sakų, dega žymiai greičiau ir jų liepsna yra kibirkščiuojanti.
Naudokite sausas malkas
- Rekomenduojama deginti tik sausą medieną, turinčią ne daugiau kaip 15-20% drėgmės.
- Malkos, laikytos sausoje vietoje bent porą metų, dažniausiai puikiai tinka kūrenimui.
- Patariama skaldyti į malkas neseniai nupjautą (ar nukirstą) medį – toks medis lengviau skyla, o suskaldytos malkos greičiau išdžiūva.
- Malkas laikykite stogu uždengtoje vietoje, lengvai prapučiamoje vėjo. Drėgnos malkos neleis Jums gauti visos energijos jas deginant: malkose esantis vanduo kūrenant virs garais, o tai, savo ruožtu, išeikvos daug energijos ir stabdys degimo procesą, dėl to Jūsų krosnelė ar ugniakuras mažiau įkais ir patalpos liks mažiau apšildytos.
- Deginamos drėgnos malkos taipogi skleis daug dūmų ir apneš krosnelės ar ugniakuro dureles bei kaminą suodžiais. Atkreipkite dėmesį, kad ant kamino sienelių nusėdę suodžiai sudaro kreozotą – ypač degų mišinį, galintį sukelti sunkiai užgesinamą kamino gaisrą! Drėgnų malkų degimo metu išsiskyrę garai taipogi kondensuosis krosnelėje arba ugniakure ir gali ištekėti pro šildymo prietaiso plyšius, ištepdami grindis arba židinio apdailą.
Malkinė namuo. Kokias malkas rinktis ? Plačiau apie tai čia